PSV kraakhelder: “Beste jongen, je moet nog wel even flink aan de bak”

Art Langeler is hoofd jeugdopleiding van PSV en hanteert het credo ‘meten is weten’. De voormalige trainer van PEC Zwolle is fan van de wetenschap in combinatie met voetbal.
Hij zit wekelijks met de trainers bij elkaar om te kijken hoe techniek ingezet kan worden.

“Elk jaar houd je bijvoorbeeld gesprekken met jeugdspelers over hun ontwikkeling. Vraag aan jongens van 17, 18 jaar: waar vind jij nou dat je staat ten opzichte van Jong PSV of het eerste elftal? Er is er altijd wel één bij die zegt: ‘Wat Wijnaldum doet bij het eerste, dat kan ik ook. Makkelijk zat’”, vertelt Langeler in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

De groeibriljanten van PSV worden er vervolgens fijntjes op gewezen dat zij nog heel wat werk moeten verzetten, omdat de club beschikt over alle data. “We kunnen onze jeugd precies laten zien: dit en dit en dit leverde Wijnaldum aan arbeid. (…) En tegelijkertijd laten we dan zien: dit en dit lever jij. Dus beste jongen: je moet nog wel even flink aan de bak voor je aan de Wijnaldum-norm zit.”

Langeler hoopt dat het zorgt voor een stukje bewustwording bij de PSV-jeugd. Dat zij om hulp vragen. Een voorbeeld van Langeler: “Op trainingsvelden Mark van Bommel aanschieten hoe je vaker diep kan gaan staan.” De voormalige oefenmeester besluit: “In Nederland spreken we kinderen in het algemeen nog te weinig aan op die eigen verantwoordelijkheid. We pamperen nog te veel.”