Meerdere wegen naar Rome… en naar de top! – Art Langeler

Kans op betaald voetbal spelen
Als je bij PSV doordringt tot de A-junioren en je bent dus tussen de 16 en 19 jaar oud dan is de kans dat je betaald voetbal gaat spelen erg groot. Streven van ons is dit op een percentage van 100% te laten liggen. Dit lukt (nu nog) niet, maar ik denk dat we redelijk in de buurt komen (70-80%). Maar OK, nu ben je zover, wat zijn dan de verschillende trajecten? Het mooiste traject is natuurlijk om tijdens de A-jeugd periode direct aansluiting te vinden bij het eerste elftal en zo snel een vaste waarde te worden voor PSV. Recent is dit Memphis Depay en Jürgen Locadia goed gelukt, zij zijn nu vaste (basis)spelers van PSV. In hun kielzog lijken Jorrit Hendrix en Zakaria Bakkali (en misschien ook Joshua Brenet) deze weg te volgen, zij maken ook al veel minuten voor het eerste team. Weer een lichting jonger klopt Rai Vloet momenteel aan de deur.

Een ander traject
Een iets geleidelijker traject gaat via Jong PSV. Momenteel is dit een prima tussenstap, het niveau is een goed vervolg op de A-jeugdcompetitie, de Jupiler League is een uitdagende competitie waarin alle aspecten van prestatie-voetbal gevraagd worden. Jongens die via deze weg gaan zijn momenteel Peter van Ooijen, Menno Koch en Nigel Bertrams (helaas momenteel geblesseerd). Hopelijk kunnen nog enkele jongens uit dit team de stap maken naar het eerste elftal. Sommige jongens versnellen al een fase eerder en spelen als A-junior al in Jong PSV zoals Clint Leemans, Hjotür Hermansson en Sander Heesakkers. Het zou mij niet verbazen als nog enkele A-jeugd jongens deze stap gaan zetten binnenkort, niet voor niks zijn enkelen al mee geweest naar het trainingskamp in Turkije.

Nog een interessante ontwikkeling
Er is nog een weg, een hele interessante wijzen de laatste ontwikkelingen uit. Rochdi Achenteh en Youness Mokthar, Marcel Ritzmaier maar ook Jeroen Zoet zijn tijdens/na hun periode bij PSV uitgeleend of verkocht aan een andere club uit of de Jupiler league (Rochdi en Youness, allebei via FC Eindhoven naar PEC) of uit de Eredivisie (Marcel bij Cambuur en Jeroen Bij RKC Waalwijk.) Alle vier bewijzen ze momenteel dat ze via een omweg ook het gevraagde niveau halen. Dit doet de vraag rijzen of we niet te vroeg beslissen over spelers, andersom is het de vraag of deze spelers echt structureel Nederlandse top gaan spelen, iets wat tot zover alleen Zoet bewijst. Maar toch: Rochdi gaat echt wel minuten maken bij Vitesse en Youness doet het prima bij Twente. In Friesland zijn ze erg blij met Marcel dus… een uitleen-traject kan zeer gunstig uitpakken voor club en speler!

Een grote uitdaging
Als je momenteel in de B, A jeugd of Jong PSV speelt ziet je toekomst er goed uit. Spelers krijgen volop kansen op een hoger niveau, iedereen binnen onze club is overtuigd van de ingeslagen weg en het kader doet er alles aan te bewijzen dat het kan! Met andere woorden, zij zullen heel hard hun best doen om ervoor te zorgen dat jij als speler alle mogelijke aandacht krijgt op weg naar het betaalde voetbal. De drie bovenstaande wegen kun je langslopen om te komen waar je wilt zijn en als je ergens onderweg strandt kun je met trots en voldoening terug kijken op een tijd bij PSV waar je je persoonlijke plafond hebt kunnen behalen! Ondertussen moeten wij als beleidsmakers er voor zorgen dat de omstandigheden nog perfecter worden (school, accommodatie, kader) en dat de toekomstige A-jeugd lichtingen een 100% percentage betaald voetbal garantie hebben! Daar ligt nog een grote uitdaging… die ik persoonlijk graag aanga!

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding PSV Eindhoven