Langeler, Pot, Van Polen en Bannink Kampioen met Zwolle!

FC Zwolle is kampioen van de eerste divisie. Tegen FC Eindhoven bleef het vrijdagavond 0-0, maar concurrent Sparta kwam niet verder dan 1-1 tegen Almere City. Daardoor is Zwolle niet meer in te halen en speelt de ploeg van trainer Art Langeler volgend seizoen in de eredivisie.

Tien jaar geleden, in 2002, werd FC Zwolle voor het laatst kampioen. Zwolle speelde vervolgens twee jaar in de eredivisie.

“Heel bijzonder om mee te maken’, zegt aanvoerder Arne Slot, die in 2002 ook al van de partij was. “Vorig jaar hebben we een flinke teleurstelling te verwerken gekregen toen we het niet haalden. Dit is een heerlijke revanche.”

“De ploeg heeft zich de laatste weken kranig geweerd”, vindt teamcoach Jaap Stam. “Als technische staf hebben we geprobeerd de spanning weg te halen. Dat is gelukt. Dit kampioenschap is dik verdiend.”

Topschutter Nassir Maachi sprak van een ‘onbeschrijfelijk’ gevoel. ‘We zijn er een paar keer dicht bij geweest via de nacompetitie. Nu zijn we de beste en ik denk verdiend ook. Dat bezorgt me kippenvel.’

De cafés in de binnenstad van Zwolle zitten vol met feestvierende fans van de voetbalclub. Nadat ze op televisies in de kroegen FC Zwolle gelijk zagen spelen tegen FC Eindhoven en het kampioenschap zagen veiligstellen, brak het feest los. Incidenten zijn er niet, aldus de politie. ‘De sfeer is feestelijk’, aldus een woordvoerder.