Kieftenbeld plaatst zich met FC Groningen voor Europa League

Na een fantastische 3-0 zege op AZ heeft FC Groningen zich voor het eerst in zeven jaar geplaatst voor Europees voetbal. Tjaronn Chery was met twee treffers de grote man bij de FC. Hans Hateboer bepaalde de ruststand op 2-0. Na de 0-0 in Alkmaar is FC Groningen winnaar van de play-offs om deelname aan Europees voetbal.

AD

Afgelopen donderdag hadden beide ploegen in Alkmaar niet gescoord in de heenwedstrijd. FC-trainer Erwin van de Looi kon dezelfde basisopstelling nogmaals het veld in sturen. Zijn collega Dick Advocaat van AZ kon niet beschikken over de zieke Viktor Elm. Hij werd vervangen door topscorer Aron Jóhannsson, die donderdag nog niet fit genoeg was voor negentig minuten.

Nadat na de warming-up afscheid was genomen van Krisztian Adorjan, die terugkeert naar Liverpool FC, en de kampioenen van FC Groningen D2 in het zonnetje waren gezet door Piet Fransen, kon de wedstrijd beginnen. De ruim 22.000 aanwezigen in Euroborg waren al ruim op tijd naar het stadion gekomen om ‘de wedstrijd van het jaar’ optimaal mee te kunnen beleven.

FC Groningen straalde uit dat er maar één ploeg was die er deze zondagmiddag met de winst van door zou gaan. AZ was begonnen aan de 58ste officiële wedstrijd van het seizoen terwijl FC Groningen er zeventien minder speelde. Het lange seizoen leek in de allerlaatste wedstrijd dan toch zijn tol te eisen voor de Alkmaarders. Waren de Noord-Hollanders donderdag nog heel sterk in de duels, nu was het FC Groningen dat scherper leek over het hele veld.

Was het begin nog wat afwachtend, in de 24ste minuut brak Tjaronn Chery de ban. Na een prachtige individuele actie rondde de middenvelder zelf af en passeerde Esteban: 1-0. Nog geen tien minuten later was het nota bene rechtsback Hans Hateboer die mee was gekomen naar voren en uit de herkansing van een eerder schot de 2-0 tegen de touwen schoot.

Op slag van rust had Richairo Zivkovic het duel kunnen beslissen. Uit een lage voorzet van Filip Kostic van de linkerkant kon Zivkovic bij de tweede paal de bal zo in het doel schuiven. De clubtopscorer kreeg de bal echter net wat ongelukkig tegen zijn voet en zag de bal naast stuiteren. AZ mocht dus nog een heel klein beetje hoop houden op de aansluitingstreffer.

Maar een kwartier na de onderbreking was het dan toch definitief gedaan met de tegenstand. Uit een steekballetje van Hans Hateboer schoot Tjaronn Chery zijn tweede van de middag binnen: 3-0 met nog een klein halfuur te spelen. Die dertig minuten waren er voor de vorm en nog een drietal publiekswissels. Nick van der Velden, Tjaronn Chery en Richairo Zivkovic werden afgelost door Michael de Leeuw, Yoëll van Nieff en Género Zeefuik.

Na exact negentig minuten floot Björn Kuipers voor het einde en was plaatsing voor Europees voetbal, voor het eerst sinds 2007, een feit. Op maandag 23 juni gaat FC Groningen in de koker bij de loting voor de tweede voorronde van de Europa League. Het paar wedstrijden gaat gespeeld worden op donderdagen 17 en 24 juli. Op zondagmiddag 22 juni is de eerste training van het nieuwe seizoen, traditioneel in Haren.