Interview met keeperstalent Nick Borgman (16)

Nick Borgman, pas zestien lentes jong, sloot dit seizoen voor het eerst aan bij de wedstrijdselectie van Ron Jans.
Op 22 september van dit jaar reisde hij met de grote jongensaf naar Arnhem, waar hij vanaf de bank zag hoe PEC Zwolle met 3-0 verloor van Vitesse.
Aangezien Kevin Begois en Diederik Boer nog niet helemaal fit waren mocht Borgman afgelopen weekend ook mee naar Eindhoven waar PEC Zwolle
de voetballers uit de Lichtstad op een knappe 1-1 hield. Borgman zelf blijft er nuchter onder: ,,Ik ben altijd relaxed en doe gewoon mijn ding.’’

De maandag voorafgaand aan het duel met PSV stond Borgman bij Jong PEC Zwolle onder de lat. Er werd met 4-2 verloren bij de leeftijdsgenoten van SC Heerenveen.
Op een klein foutje na speelde de doelman een prima wedstrijd: ,,Een sterk punt van mij als keeper zijn mijn reflexen. Bovendien probeer ik zoveel mogelijk rust uit te stralen.”

De jonge keeper uit het Drentse Dalen beleeft in zijn derde seizoen bij PEC Zwolle pieken, maar hoe anders was dit vorig seizoen toen hij bij PEC Zwolle B1 keepte:
,,In het seizoen 2012-2013 heb ik bijna geen enkel officieel duel gespeeld. De trainer koos voor Mike Hauptmeijer als eerste keeper. In de bekerfinale heb ik nog wel meegedaan.
Dat ik niet speelde was soms best lastig en ik heb vorig seizoen dan ook veel gehad aan sportpsycholoog Rianne van Strien en toenmalig keeperstrainer Sierd van der Berg.”

Borgman komt uit een sportieve familie, want wanneer je de namen uit de jeugdopleiding van PEC Zwolle goed doorneemt kom je nóg twee keer de naam Borgman tegen:
Kevin Borgman en Jordy Borgman. Dat zijn beide broertjes ook in de jeugdopleiding van PEC Zwolle spelen is al een bijzonder gegeven. Helemaal uitzonderlijk is het feit dat ook zij keeper zijn.
Kevin doet dat in de C1 en zijn jongste broertje Jordy in de D2.

De drie jonge keepers wonen nog thuis bij hun ouders in Dalen en stappen vrijwel elke ochtend gezamenlijk op de trein richting Zwolle. Elke dag vijftig minuten heen en vijftig minuten terug:
,,Natuurlijk is het bijzonder dat ook mijn broertjes in de jeugdopleiding van PEC Zwolle spelen. We hebben het er onderling weleens over hoe leuk het zou zijn als we in de toekomst samen zouden spelen in het eerste elftal.
Mijn vader was vroeger ook een goede keeper, alleen deed hij dit bij de amateurs. Het zit blijkbaar in ons bloed.”


Fred Benson en keeper Nick Borgman genieten na het 1-1 gelijkspel tegen PSV

Toch gaat het aan de keukentafel in Dalen lang niet altijd over keepersdromen en ideaalbeelden: ,,Nee, daar zijn wij veel te nuchter voor.
Mijn ouders lopen ook niet te koop met het feit dat zij drie zonen hebben die voor een BVO spelen. En als het bij ons thuis over voetbal gaat,
gaat het vooral over de Eredivisie en de grote buitenlandse competities. Dat ze zo nuchter zijn vind ik juist prettig. Ik ben heel trots op mijn ouders!’’

Nick is dit jaar begonnen met de studie Transport en Logistiek op Landstede in Zwolle. Wat hij precies met de studie wil weet hij nog niet,
dit geldt ook voor zijn ambities bij PEC Zwolle: ,,Nee, ik ben niet zo’n dromer. Ik bekijk het van dag tot dag.’’


Nick Borgman (links) samen met zijn broertjes Kevin (midden) en Jordy (rechts)