Exclusief interview: Wout Droste, de mug van SC Cambuur

SC Cambuur en Wout Droste zitten in een mindere fase. Coach Alfons Arts kreeg zijn congé. Na het verlies bij Almere City is het zaak voor de ploeg uit Leeuwarden scherp te blijven, want de nacompetitie is min of meer een must.
Droste blijft positief gestemd. Hij voorspelt een mooie toekomst voor zijn werkgever, mits… Hierbij deel twee van het interview met Wout Droste.

Droste voorspelt een prima toekomst voor Cambuur als de club een aantal spelers langer aan zich weet te binden. “Er zit veel potentie in deze jonge groep voor nu maar ook voor de toekomst. Door veel wedstrijden te spelen met deze samenstelling krijgen de spelers veel vertrouwen en kun je als team stappen maken. We weten dat we lekker kunnen voetballen. Daar ligt denk ik ook onze kracht, als we de balans terug zien te vinden dan kunnen dit seizoen al hoog eindigen en misschien zelfs al promoveren. Op papier zijn we niets minder dan de andere ploegen, want we hebben tegen Sparta, MVV en Helmond Sport al bewezen tot wat wij in staat zijn. Alleen tegen inzakkende ploegen hebben we nog wat problemen, maar dat komt wel goed.”
De Mug, zoals Wout Droste in de groep wordt genoemd, merkt op dat hij mogelijk een nieuwe prikkel nodig heeft. De flankspeler heeft het gevoel dat hij zo ‘schwung’ aan het verliezen is. “Ik speel al vijf jaren in de Jupiler League, dat merk je wel hoor. Omdat de Eerste Divisie toch een wat andere competitie is dan de Eredivisie merk je dat bepaalde punten afnemen. Zo is mijn handelingstempo iets minder geworden in de loop van de jaren. Hoe dat komt? Bij FC Twente waar ik nog onder contract stond was dat een speerpunt. Het snelle handelen was daar belangrijk want anders kon je amper mee komen in positiespelletjes. Nu, in de Jupiler League, krijg je alle tijd een bal aan te nemen. Je wordt minder opgejaagd als je begrijpt wat ik bedoel. Een nieuwe prikkel zou misschien niet gek zijn voor mij, maar nogmaals ik moet geduldig zijn en afwachten wat er komen gaat. Laat ik eerst goed gaan presteren met SC Cambuur!”
“Bij Cambuur wordt ik een mug genoemd omdat ik overal kort op zit. Ik ben wat ze zeggen een bijdehand knaapje en ben best wel aanwezig in de groep. Deze bijnaam heb ik al vanaf het begin dat ik hier ben meegekregen en ik kom er geloof ik ook niet meer vanaf”, aldus een lachende Droste. “Ik ben het al zo gewend dus ik lig er zeker niet wakker van. Net zo min als de kritieken die ik hoor over ons spel. Ik weet dat wij als team het maximale uit onze kunnen willen halen en knokken voor wat we waard zijn. Soms is het genoeg, en soms valt het even tegen. Het is niet anders. De supporters hier in Leeuwarden zijn best kritisch. Dat mogen ze ook zijn, het hoort erbij. Na elk duel analyseer ik voor mijn eigen de wedstrijd en kan dan snel mijn eigen conclusies trekken. Ik trek mij dus weinig aan van die kritieken. Ik richt mij volledig op mijn eigen spel en op die van de club, en blijf strijdvaardig.”

De flankspeler uit Oldenzaal speelt sinds medio 2011 bij SC Cambuur. Daarvoor kwam hij uit voor FC Twente en Go Ahead Eagles. Bij die verenigingen, leerde hij wat een goede back betaamt. Hij leerde er de kneepjes van het vak. In die periode (seizoen 2010/2011, red.) had N.E.C. Nijmegen interesse in de speler, maar een blessure aan de aanhechtingsspier in de buik- en liesstreek waar hij lang van moest herstellen kostte Droste vermoedelijk een mooie overstap. Bij Cambuur heeft Droste zich verder weten te ontwikkelen.

Droste: “Een goede back moet vooral behendig zijn, snelheid hebben en wendbaar zijn. Daarbij moet je kunnen opboksen tegen een buitenspeler. Je moet vooral proberen op je benen te blijven staan en daar waar nodig weten wanneer je een schouderduw moet geven. Een Nederlandse back speelt bovendien met de aanvallende gedachte. Je komt op als het mogelijk is en probeert je steentje toe te voegen aan het aanvalsspel door te combineren met je teammakkers en rustig te zijn/blijven als je een voorzet moet geven. Als ik mij zowel verdedigend als aanvallend naar een dusdanig niveau kan ontwikkelen in de komende weken, of mogelijk ook volgend seizoen bij Cambuur, dan voorzie ik voor mij ooit nog wel een mooi avontuur bij een subtopper uit de Eredivisie.”