Column Art Langeler: Vallen en opstaan

Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler schrijft voor PSV.nl elke week een column waarin hij ingaat op lopende zaken op De Herdgang. Langeler (43) geeft iedere donderdag zijn kijk op actuele thema’s die spelen bij de PSV Jeugdopleiding, met oog op de wedstrijden van het weekeinde of andere onderwerpen. Vandaag: deel 11.

Jong PSV
Jong PSV zit in een lastige fase. De laatste competitiewedstrijden gingen verloren, en na de verloren wedstrijd tegen jong Vitesse gisteren (1-4) zaten we met de trainers vanmorgen na te praten en te filosoferen over de toekomst. Let wel; dat Jong PSV moeizaam presteert is het gevolg van een zeer positief gegeven, namelijk de kansen en speeltijd die een aantal jongens krijgen bij PSV 1.Abel Tamata, Jorrit Hendrix, Nigel Bertrams, Menno Koch, Zakaria Bakkali, het zijn allemaal spelers van wie de verwachting voor aanvang van dit seizoen was dat zij veel zouden spelen in Jong PSV, maar waarbij de mooie praktijk is dat zij bij PSV 1 spelen en/of trainen. Goed voor de jongens en voor de jeugdopleiding van PSV (en uiteraard ook voor PSV 1).

Moeizaam
Dit gegeven houdt in dat er voor de generatie talenten die volgt op deze mogelijkheden zijn bij Jong PSV, en dan ook nog de kans op betaald voetbal in de Jupiler League! Op dit moment vinden we echter dat dit moeizaam gaat. Gisteren speelde een aantal jongens tegen Vitesse die nog weinig minuten gemaakt hadden in de competitie en het werd pijnlijk duidelijk waarom. Slecht spelen, foute keuzes en daardoor irritatie is okay, dat hoort erbij. Maar onze conclusie van de wedstrijd van gisteren had meer te maken met – of laat ik het anders stellen – door het spel van gisteren rees bij mij de vraag: vinden de jongens het wel leuk om te voetballen? Het straalde er in ieder geval niet vanaf en dat is een kwalijke zaak. De jongens van nog een generatie later (onder 19) maken momenteel een betere indruk en het is dan ook logisch dat zij de komende tijd kansen en speeltijd gaan krijgen. PSV is de top van Nederland en daar hoort een prestatieklimaat bij. Doe je het goed krijg je kansen, speel je minder dan ook minder speeltijd. Komt er echter een moment dat we twijfelen aan je motivatie, dan wordt het tijd om andere wegen te bewandelen, er zijn meer dan genoeg spelers die heel erg graag in Jong PSV willen spelen!

Haal er alles uit
In voetbal is er één geweldig iets: er komt altijd weer een volgende wedstrijd. Dus een nieuwe kans. Met andere woorden, leer van je fouten, train je het snot voor de ogen en doe er alles aan om het maximale er uit te halen. De trainers van Jong PSV zijn dagelijks bezig met dit proces en doen dit met een enorme inzet, beleving en passie. Dat mogen we dan ook van de spelers verlangen. Jong PSV is de laatste halte op weg naar het ultieme doel; spelen bij PSV 1. We zien gelukkig dat jongens deze halte passeren en doorgaan, soms iets langer nodig hebben en dan alsnog naar 1 gaan, alles is er op gericht om dit proces gestalte te geven. Je zal maar het geluk hebben speler te zijn van Jong PSV of PSV onder 19 op dit moment, een betere tijd is er niet! Doe er dan ook iets mee, haal er alles uit zodat je over een paar jaar in ieder geval jezelf niet het verwijt kan maken dat je op dit gebied te weinig hebt gebracht!

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding

Bron: PSV site