Andries Ulderink nieuwe hoofdtrainer De Graafschap

Andries Ulderink is de nieuwe hoofdtrainer van De Graafschap. Hij zal vanaf aankomend seizoen de touwtjes in handen hebben bij de Doetinchemmers en werd dinsdag gepresenteerd in de persruimte van stadion De Vijverberg. Directeur voetbalzaken Leen Looijen nam eveneens plaats achter de desk: ‘Ik ben blij met deze nieuwe trainer, die bekend is in de regio.’

Ook bij Looijen zelf is Ulderink bekend. “Uit het verleden, toen hij als stagiair bij NEC kwam, waar ik werkte. Hij viel toen direct op”, zei de directeur. De zoektocht naar een trainer is hiermee volbracht. “Er werden allerlei namen de ether ingeslingerd en er zat veel onzin tussen. Het duurde misschien even voor de pers, maar je moet het vergelijken met verliefd worden. Je ontmoet een meisje, tast af, gaat jezelf verloven en daarna trouwen. Dat is hier ook het geval. Ik ben blij dat er een klik van twee kanten bestaat. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Ulderink is ‘enorm blij’ dat hij een tweejarig contract heeft getekend. “Ik wil eerst van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat ik veel bewondering heb voor de huidige trainer Darije Kalezic”, begon de Aaltenaar. “Waarom De Graafschap? Omdat De Graafschap in de Eredivisie speelt en werken in de Eredivisie moet voor elke trainer de ambitie zijn. Daarnaast ligt de plek van de club me, de regio met een goede mentaliteit spreekt me aan. Als je ziet welke mensen er bij de club werken, dat de financiĆ«n op orde zijn en wat voor supporters de club heeft, dan kan ik me niet beter wensen.”

De doelstellingen van De Graafschap passen bij Ulderink. “De eerste doelstelling van de drie, winnen, gaat natuurlijk gepaard met de tweede, dat we ons de komende jaren handhaven in de Eredivisie. Ook vindt de club het belangrijk dat spelers zich ontwikkelen. Daar kan ik me geheel in vinden”, vertelde Ulderink. Hoe de rest van de staf eruit gaat zien, is nog niet bekend. “Daarover zijn we intern bezig”, zei Looijen. De eerste belangrijke taak die Ulderink wacht, is het samenstellen van de selectie. Daarover zal hij nauw contact voeren met de technische staf en Looijen. “De cirkel bij De Graafschap is voor mij nu rond. Eerst was ik jeugdtrainer, daarna hoofd opleidingen, vervolgens assistent-trainer en nu – een paar jaar verder – hoofdtrainer. Ik heb er veel zin in, van mij mag de voorbereiding snel beginnen, al wil ik het bij Go Ahead Eagles goed afsluiten.”