Aan het woord: Joran Pot

Joran Pot is één van die spelers die bij FC Zwolle de regio vertegenwoordigt. Pot begon als pupil in zijn woonplaats bij de plaatselijke club VV Heino. Hij werd op zijn dertiende door de KNVB uitgenodigd voor selectiewedstrijden. Hij viel op bij de scouts van FC Twente. In Enschede volgde hij de gehele jeugdopleiding en werd een vaste waarde in het beloftenteam van FC Twente. Daarna vond hij bij trainer Rini Coolen voor één seizoen onderdak en vorig seizoen meldde de verdediger zich bij FC Zwolle.

Joran Pot: ,,Met RBC eindigden wij teleurstellend op een twaalfde plaats. Dat ondanks de aanwezigheid van Sjoerd Ars. Hij kon het alleen ook niet trekken, maar schoot er wel zestien in. Zelf speelde ik zestien wedstrijden als controlerende middenvelder. Dat waren er minder dan ik had verwacht. Toen ik vorig seizoen na een gesprek met trainer Art Langeler de kans kreeg om bij FC Zwolle te spelen hoefde ik daar niet lang over na te denken. Er werd mij wel eerlijk verteld dat mijn kansen niet op het middenveld lagen. Ik kwam vorig seizoen over het gehele seizoen gezien toe aan zeventien wedstrijden. Niet gek in een team dat lang op een kampioenschap leek af te stevenen. Vooral als je weet dat er in een winnend team niet snel gewisseld wordt. Ik had het wel verwacht, maar toch voelde het als een waardering dat ik kon blijven.”

,,Dit seizoen stond ik er bij FC Zwolle de eerste acht wedstrijden naast. Toen Gerard Aafjes geblesseerd raakte had ik eigenlijk weinig tijd om mij in te spelen. Aafjes meldde zich dinsdag af. Op woensdag wordt er alleen vrijwillig getraind, dus op donderdag waren wij weer compleet en kon ik mij met Darryl Lachman en anderen op de wedstrijd voorbereiden. Ik had er meteen een goed gevoel bij. Het zal voor Lachman dan ook meer wennen geweest zijn dan voor mij. Per slot speelde hij al een geruime tijd met Aafjes samen. In vergelijking met de rechtsback positie waar ik vorig seizoen geregeld speelde, vind ik het spelen in de as van de verdediging meer een uitdaging. Je komt meer aan de bal en er wordt organisatorisch meer van je gevraagd. Het bevalt mij dan ook prima en ik denk dat Darryl en ik elkaar goed aanvullen en aanvoelen.”

,,Mijn doel is ooit in de Eredivisie te spelen. Ik leer nog steeds. Ik wil mij verder als voetballer ontwikkelen en dat kan hier. Naast het voetballen volg ik de opleiding Sport en Beweging bij Landstede. Die studie is goed te combineren met het voetballen bij FC Zwolle. Het is hopelijk nog heel ver weg, maar na het voetballen wil ik actief blijven in de sportwereld. Dan is mijn opleiding nooit weg. Op dit moment is voetballen voor mij het mooiste wat er is, de gehele dag met je hobby bezig zijn en het levert nog iets op ook. Trainer Art Langeler is naar iedereen toe altijd duidelijk in wat hij wil zien. Als hij na een wedstrijd niet teveel tegen je zegt, dan weet je eigenlijk al dat hij niet tevreden over je is. Als je goed gespeeld hebt krijg je wel een complimentje. Daarnaast tref ik het dat ik als verdediger kan rekenen op aanwijzingen en tips van Claus Boekweg en Jaap Stam. Bij FC Zwolle mag/moet je in het veld de voetballende oplossing zoeken. Dat ligt mij wel. Het zit er eigenlijk ingebakken bij mij. Ook in mijn opleiding bij FC Twente werd daar op gehamerd. Daarnaast heeft het ook alles te maken met het maken van keuzes. Vorige week bij FC Emmen ging het even mis met als gevolg een penalty en de 1-1. Het is dan wel een leermoment, maar wel één die mij een rotgevoel gaf. Het team is momenteel gelukkig zo sterk dat die tegenvaller gelukkig snel werd weggewerkt door de winnende goal van Furdjel Narsingh.”

,,Vrijdag spelen we alweer de laatste wedstrijd in 2011. Er staat dit jaar een beter Fortuna Sittard op het veld dan het vorige seizoen. Afgelopen week heeft de technische staf ons bijgepraat over sterke en minder sterke punten van onze tegenstander. Wij zijn thuis de favoriet, maar mogen ons niet laten verrassen. Voor onszelf en het publiek moeten wij het jaar goed afsluiten.”

Bron: FC Zwolle site